Vlieg als een vogel

Vlieg als een vogel

Als vogels die in een V vliegen; wanneer je de aanwezigheid voelt van een ander naast je terwijl je doet wat je doet, dan is er maar weinig wat je niet kan bereiken.

Vogels weten dat wanneer ze samen optrekken, ze beter bestand zijn tegen de elementen. Ze helpen elkaar en zo ervaren ze minder weerstand. Samen is vliegen zoveel makkelijker en samen vliegend kunnen ze meer bereiken en verder komen dan wanneer ze alleen zouden vliegen.

Als een vogel aan de voorkant moe wordt, zal ze naar de achterkant van de formatie gaan waar de windweerstand het laagst is, en een meer uitgeruste vogel kan haar plaats innemen. Totdat ze er weer klaar voor is om meer vooraan te vliegen en ze op haar beurt een andere vogel kan steunen. Geen vogel die er iets van vindt als er eentje afzakt. Geen vogel die met een bezwaard gevoel gaat afzakken. Het hoort erbij.

We leren van het voorbeeld van de vogel. Als je de kracht van anderen voelt die naast je bewegen en je hun steunende en beschermende aanwezigheid voelt, kun je je sterk voelen om gedurfde uitdagingen aan te gaan en avontuurlijke stappen nemen. Komen er onverwachtse ‘windvlagen’ (moeilijke tijden) en doen je ‘vleugels’ pijn? Kies dan je toevlucht in de beschutting van vrienden of familie. Laat ze je helpen, zak een beetje af, geef hun de ruimte om voorop te gaan en rust zelf een beetje uit. Voor je het weet heb je weer de kracht om verderop in de formatie te vliegen en kun je weer je weg vervolgen, wetende dat ze nu je steuntje in de rug zijn. En wetende dat je voor hen, door mee te bewegen, ook een steun bent. We gaan allemaal sneller of het gaat net iets makkelijker als we samen bewegen.

Laat deze woorden bij je binnen komen als de toestemming om hulp te vragen aan iemand; om aan te geven dat het niet meer lukt, dat je het graag samen wil doen of dat het alleen zijn niet fijn is. Je hoeft het niet alleen te doen.

Samen vliegen is belangrijk, want een van de peilers waardoor mensen gezonder en langer blijken te leven is het hebben van een goed sociaal netwerk waarop ze terug kunnen vallen en waarmee ze samen kunnen vertoeven. Is dat er om redenen niet, dan doe je er goed aan om de mogelijkheden te onderzoeken om dit op te bouwen; vind je V-formatie. Het kunnen een paar vrienden zijn, een gelijkgestemde groep, een (hobby)club of een vereniging. Of iemand uit de buurt of ergens in de familie. Praat er eens over met iemand. Misschien kan iemand je helpen dit op te bouwen.

En het kan evengoed een professional zijn die je even kan laten uitrusten en je handvaten en inzichten geeft waardoor je weer verder kan.

 Vlieg samen naar steeds hogere gebieden.

 

Good as gold

Good as gold

Mijn kerstwens voor jou

Mijn kerstwens voor jou