Vergoedingen
Of een particulier coaching traject wordt vergoed is situatie afhankelijk. Soms wordt het niet en soms wordt het voor een deel vergoed door jouw zorgverzekering. Om goed geïnformeerd te zijn over mogelijke vergoedingen is het raadzaam om vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar of zorgconsulent.

Coaching en de Helende Reis vallen niet onder de primaire ziektekosten.

De NOBCO heeft daarom geen overeenkomsten met zorgverzekeraars kunnen afsluiten, waardoor genoten consulten van coachees bij NOBCO coaches niet leiden tot (gedeeltelijke) vergoeding hiervan bij zorgverzekeraars. Maar in het kader van preventie van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid zijn werkgevers in toenemende mate bereid om de kosten van coaching voor hun werknemers te vergoeden. Een aansluiting bij een erkende beroepsvereniging zoals NOBCO kan hierbij een positieve rol spelen.(bron)

Hieronder volgen een aantal mogelijkheden waardoor het wellicht vergoed kan worden:

Via uw werkgever
Vaak reserveert een werkgever een scholingspotje of opleidingsbudget per medewerker. In het algemeen zijn de kosten van een cursus vele malen hoger dan die van een coachtraject. Bovendien wordt een coachtraject als veel effectiever ervaren. Aandacht voor soft skills en persoonlijke ontwikkeling wordt steeds belangrijker en ook profiteert je werkgever mee van jouw persoonlijke ontwikkeling en extra motivatie.

Belangrijk om concreet te hebben om je werkgever te overtuigen dat een coachtraject erg goed voor je kan zijn:

  • Wat wil je bereiken met coaching?

  • Welk voordeel is er voor je werkgever als jij je doel bereikt?

  • Wat is je motivatie om met een coachingstraject te starten?

  • Doe alvast wat onderzoek bij collega’s of er eerder medewerkers een coachtraject hebben mogen doen vanuit de organisatie.

Via de Arbo-dienst van uw bedrijf
Bijv. in het kader van burn-out preventie of herstel of herstel van een andere aandoening. Hierbij dient u contact op te nemen met de bedrijfsarts. Werkgevers zijn na overleg met de bedrijfsarts vaak bereid om kosten voor coaching te vergoeden in het kader van Wet Verbetering Poortwachter.

Via de belasting
Wanneer je als particulier de kosten voor coaching zelf betaalt, dan kun je deze kosten inclusief de BTW als scholingskosten aftrekken. Het doel van het traject moet dan gericht zijn op verandering van positie of op het op peil houden of verbeteren van kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het verwerven of behouden van inkomen uit arbeid. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de belastingdienst. De kosten voor coaching zijn voor zelfstandige ondernemers aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten.

Via de ziektekosten
Coaching valt niet onder primaire ziektekosten en worden daardoor meestal niet (geheel) vergoed. Coaching wordt door een zorgverzekeraar vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering onder de noemer counseling, psychosociale hulpverlening of alternatieve behandelingen. Soms bieden verzekeraars een aparte vergoeding voor coaching. Wij adviseren u daarom de mogelijkheden voor vergoeding van coaching na te gaan bij uw ziektekostenverzekeraar.

Via PGB
Mensen met een PersoonsGebondenBudget kunnen in een aantal gevallen de kosten via PGB vergoed krijgen.

Via het UWV
Als je een uitkering ontvangt, dan kun je bij de uitkeringsinstantie (UWV) informeren naar de beschikbare financiële middelen ten behoeve van je herstel en reintegratie. Je kunt met je UWV een Individuele Reintegratie Overeenkomst sluiten. Daarmee stelt het UWV een budget aan je beschikbaar waarmee je je coachingstraject geheel of gedeeltelijk kunt betalen. Kijk voor meer informatie op de site van het UWV. Een coachtraject helpt jou erachter te komen waar je echt blij van wordt en dat is een belangrijke basis om uitval te voorkomen in de toekomst en snel weer aan het werk te gaan.

Jongeren, studenten en minima
In beperkte mate bied ik jongeren, studenten en minima de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een kortingstarief. Neem hiervoor contact met mij op.