Heelwording en JA zeggen tegen het leven

Heelwording en JA zeggen tegen het leven

Heelwording

Bij heling gaat het om 'heel' worden; om alles van wie jij bent en wat je doet in kaart te brengen. Het gaat om alle delen van jou, dus ook de verborgen, geheime en in de schaduw staande delen te erkennen en te integreren waardoor je als een compleet (heel) mens in het leven komt te staan.

Heelwording gaat om het kijken naar de fixaties, patronen en neigingen in het leven zoals het zich nu uitspeelt en te ontdekken en begrijpen waarom je leven is zoals het is. En het gaat over opgroeien, over emotioneel volwassen worden en het luisteren naar het lichaam en het leven.

Voor heel worden hoef je niet te weten met welke exacte pijnlijke ervaringen je uit je verleden, uit het collectief of door generaties heen te maken hebt gehad. Dat komt indien nodig vanzelf aan de oppervlakte. Dat wat hier nu is, is namelijk je aanwijzer, je gids, omdat we in het heden onbewust soortgelijke pijnervaringen herhalen zodat het gezien, begrepen en ontladen kan worden. Dus dat wat je nu ervaart als een pijnlijke ervaring of als een uitdaging, is iets wat nog niet doorleeft en begrepen is. Misschien is het je al wel opgevallen dat je vaker dezelfde soort lastige ervaringen of gevoelens tegenkomt in je leven? Of, dat bepaalde ziekten van generatie op generatie worden doorgegeven? Of, dat je alsmaar in hetzelfde patroon of valkuil terechtkomt in relaties?

Onze ziel wil niets liever dan het onverwerkte verwerken en brengt het daarom naar de oppervlakte, daagt je uit om het met terugwerkende kracht te doorvoelen door ervaringen aan te reiken. Niet als straf, pech of noodlot, maar als een poging om het oorspronkelijke trauma, uitdaging of persoonlijke neigingen in het licht te zetten en te integreren en transformeren. Dit wordt ook wel karma genoemd of de filosofie van de klesha’s. Dit proces of natuurwet maakt dat je als ziel en persoon kan groeien en uiteindelijk tot bevrijding of zelfrealisatie komt.

Het onverwerkte verwerken betekent niet dat je ertegen vecht, het moeten ‘loslaten’, er ‘overheen moeten komen’ of het een ‘plekje geven’. Je huidige pijn (en dus je oude pijn) verwerken gaat over heel wording; om dat wat pijn doet op een rechtmatige plek te plaatsen; het ruimte geven, het te zien, begrijpen, vast te houden, doorvoelen, doorleven en de vastgehouden energie te ontladen.

Door het een rechtmatige plek te geven verliest het zijn reden van bestaan als aanwijzer en zal het als vanzelf verzachten of verdwijnen. Dat is opgroeien, dat is wijs en lichter worden. Dat is de richting naar jezelf realiseren. Dan is er mogelijk ook ruimte voor genezing (dat is de afwezigheid van ziekte) die als manifestatie van innerlijke pijn ontstond, want dat kan het positieve bijeffect van heelwording zijn.

JA zeggen

Om heel te worden is “ja” zeggen tegen dat wat er is, ook alles wat niet zo mooi is, noodzakelijk. Want we kunnen heelwording pas in gang zetten wanneer je erkent wat niet werkt. Daarmee geef je ook aan dat je wil leren van datgeen wat niet werkt, in plaats van ervoor weg te rennen en je ervoor te verstoppen. Meestal zeg je nee tegen wat je niet leuk vindt en ja tegen wat je wel leuk vindt en toch… àlles wat we tegenkomen is je leven. Het is een denkfout te denken dat wanneer je iets in je leven accepteert wat niet leuk is altijd in je leven zal blijven. Juist door de erkenning en het doorleven ervan zal het veranderen. Alles waartegen je weerstand biedt zal in een of andere vorm bij je terugkomen. Je moet er niet omheen, maar doorheen.

“Ja” zeggen is zoveel makkelijker dan het alternatief. Als je dit eenmaal begrijpt, kun je eens gaan experimenteren door eens ja te zeggen tegen iets waar je weerstand tegen hebt (een persoon, een lichamelijke klacht, een gebeurtenis, een emotie etc.). Het kan in het begin lastig zijn of pijnlijk zelfs, maar als je ja blijft zeggen in ieder moment, tegen elke ervaring, tegen iedereen... ontdek je een zoveel meer positieve communicatie met een kracht die veel groter is dan jezelf.

Hulp nodig met het “Ja” zeggen tegen het leven en het begrijpen en doorleven van de “Nee’s” in je leven?

Ik ben er voor je.

Help, ik voel me zo onrustig

Help, ik voel me zo onrustig

De beste willen zijn

De beste willen zijn